معرفی شرکت سامانه های انرژی آران

زمان به گونه ای پیش می رود که شرایط اقتصادی و زیست محیطی، دیگر امکان بکارگیری محصولات پر مصرف و آلاینده را به مصرف کنندگان قرن جدید نمی دهد. می توان با اطمینان گفت که امروزه شاهد حضور نسل جدیدی از محصولات هستیم که بازارهای مصرف آینده را از آن خود خواهند کرد. محصولاتی که در عین سازگاری کامل با محیط زیست، پربازده بوده و با صرف حداقل منابع پر ارزش طبیعت، بیشترین میزان کار مفید را به کاربران ارائه خواهند داد.

دستیابی به چنین محصولات کم مصرف و پاک، تنها با هم افزایی و تلفیق توانمندی ها و تخصص های گوناگون در زمینه های مختلف دانش و فن آوری امکان پذیر است. شرکت دانش بنیان سامانه های انرژی آران، برای دستیابی به چنین اهداف بلند پروازانه ای، تخصصهای لازم در این زمینه را گرد هم آورده تا در کوتاه ترین زمان بتوان از مسیر پر فراز و نشیب توسعه عبور کرده و محصولات را به مرحله تجاری سازی رساند.

سامانه های انرژی آران

 در انتهای سال 1389، شرکت سامانه های انرژی آران، با ایده توسعه محصولات کم مصرف و  همچنین تجاری سازی آنها تاسیس گردید. شرکت تعاونی تخصصی تحقیقات موتور ایران خودرو(بسا) و صنایع یکتا تهویه اروند با تجمیع توانمندی های علمی- فنی خود در راستای تحقق این اهداف موسسان اصلی شرکت آران بودند. شرکت ایپکو با سوابق چشمگیر علمی خود در زمینه توسعه و پشتیبانی خدمات فنی موتورهای پایه گاز سوز، بنزینی و دیزلی، یکی از مهمترین پشتوانه های تخصصی شرکت آران است که قصد دارد با قابلیتهای خود در زمینه توسعه موتور برای کاربردهای ایستگاهی بلند مدت و همچنین تجهیزات آزمونهای تاییدی بر اساس استانداردهای روز دنیا، این شرکت را در انجام ماموریت خود یاری کند. از دیگر سو، شرکت تولیدی صنایع یکتا تهویه اروند، یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده محصولات تهویه مطبوع با تجربه سالیان طولانی در زمینه توسعه و تولید بر مبنای فن آوری روز و همچنین تجربه  کسب و کار در بازار تهویه، پشتوانه محکم دیگری برای آران خواهد بود و بدین ترتیب نیازمندی های لازم برای تولید و اراِیه خدمات مطلوب به مشتریان فراهم گردیده است.

در حال حاضر شرکت سامانه های انرژی آران تولید کننده موتور ژنراتورهای گازسوز و نماینده و ارایه کننده محصولات ژاپنی  و اروپایی ECO G VRF ،  ECO i VRF، Mini VRF، CHP می باشد و با ارتباطات فنی و علمی با شرکتهای صاحب تکنولوژی این محصولات، خدمات تخصصی ویژه در زمینه نصب و راه اندازی، آموزش فنی و تعمیرات و نگهداری این محصولات ارایه می دهد.

شرکت آران همچنین با اجرای پروژه “دستیابی به دانش فنی توسعه و تولید Mico CHP بر مبنای موتور گازسوز ”  که پشتیبان مالی آن شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و پژوهشگاه صنعت نفت می یاشند، به یکی دیگر از اهداف خود که توسعه و تجاری سازی این گونه محصولات بوده دست یافته است.

پرسش و پاسخ

پرسش های متداول

در موتور ژنراتورهای آران از تکنولوژی فن اینورتوری بجای فن مکانیکی برای خنک کاری سیال خنک کننده استفاده شده است که موجب کاهش چشمگیر صدا شده و از این منظر نمونه مشابهی ندارد بغیر از برخی محصولات جدید ژاپنی که در بازار داخل موجود نیست.

بدلیل انجام آزمونهای دوام بلند مدت انجام شده روی موتور ژنراتور آران، این محصول قابلیت کارکرد دائم داشته و دوام آن نسبت به دیگر موتور ژنراتورهای معمول در بازار بیشتر است.

در نمونه مخزن روغن بزرگ این محصول، دوره تعویض روغن از 250 ساعت که برای موتورژنراتورهای معمول در نظر گرفته میشود، این میزان به 1000 ساعت رسیده که درواقع حجم روغن در این نمونه از محصولات معمولی بیشتر است. در آزمونهای 1250 ساعت و 2500 ساعت میزان کیفیت روغن بطور مرتب (هر 100 ساعت) مورد ارزیابی قرارگرفته است. البته باید از روغن موتورهای مخصوص موتورهای گاز سوز در این محصولات استفاده شود.

تمامی محصولات در خط تولید، پس از مونتاژ محصول و کنترل نهایی، مورد آزمون آب بندی و عملکردی (با دامی لود) قرار گرفته و پس از آن که توان عملکردی مورد تایید قرارگرفت تحویل مشتری میگردد که این موضوع یکی از وجوه مهم تمایز کیفیت در محصولات آران با دیگر محصولات بازار میباشد و به ندرت فروشندگان در بازار چنین آزمونهایی را انجام میدهند.

معمولا کاربری موتور برق برای تولید توانهای کمتر از 10 کاوا و استفاده اضطرای بوده که مثلا روزانه بیش از 2 الی 3 ساعت نباشد (درواقع سالانه نباید بیش از 250 ساعت کار کنند) که بیشتر این محصولات بصورت پرتابل بوده که بتوان به محل مورد نیاز حمل شوند. سوخت بیشتر این محصولات بنزین بوده و تعدادی از این محصولات گاز سوز میباشند. صدای زیاد این محصولات آزار دهنده بوده و زیاد آلودگی صوتی ایجاد میکنند ضمن اینکه نمونه های معمول بنزینی بخاطر سوخت مصرفی نا امین هست و دود و آلودگی ایجاد میکند.

موتور ژنراتور معمولا از سایز 10 کاوا به بالا تولید میشود و بصورت ایستگاهی از آن استفاده میشود و قابل جابجایی نیست. معمولا شامل اتاقک و تابلو برق اتوماتیک هست و هم برای کاربری اضطراری و هم دائمی استفاده میشود و سوخت این دستگاهها گازوئیل و گاز میباشد و نوع بنزینی ندارد. در نمونه های گاز سوز صدا و آلودگی محیطی کمتر از نوع دیزلی ست. بدیهیست بطور معمول محدوده قیمتی بالاتری نسبت به موتور برق دارند.

با توجه به سوخت مصرفی ژنراتور گازی که میشود از گاز شهری یا کپسول گاز استفاده کرد و همچنین پایین بودن صدای ان مطمئنا استفاده از ژنراتورهای گازی انتخاب عاقلانه تری است زیرا تامین سوخت دیزل به سادگی و ارزانی گاز نیست و صدا هم یک پارامتر مهم است. ضمن اینکه اگر زمان کارکردی بیش از حالت اضطراری مد نظر باشد. همچنین آلودگی محیطی دیزل ژنراتور بشدت بیشتر از موتور ژنراتور گازی بوده و بوی سوخت دیزل و دود حاصل از آن موجب آزار افراد نزدیک به محل کارکرد میشود.

بله، موتور ژنراتورهای آران دائم کار بوده و سوخت مصرفی آن نیز گاز شهری و یا LPG میباشد که نیاز مشتریان را برآورده کند.

 ابعاد ژنراتورهای گازی به گونه ای طراحی شده است که مشتریان ما بتوانند در کمترین جای ممکن آنرا جای دهند. ابعاد دقیق آن: 160 سانت طول، 86 سانت عرض، 120 سانت ارتفاع. ابعاد به گونه ای در نظر گرفته شده است تا هم دستگاه کم جا بوده و محل کمی برای استقرار آن لازم است و از طرفی اگر قراربه استقرار آن در اتاقک باشد به راحتی از درب ورودی با سایز 90 سانت وارد شود و نیاز به تخریب نباشد.

استفاده از تکنولوژی فن اینورتوری که در موتور ژنراتورهای آران تعبیه شده است (برخلاف بقیه فن های ژنراتورهای بازار که بصورت مکانیکی کار کرده و صدای زیادی دارند) که موجب میشود فن بتواند بصورت پیوسته و متغیر کارکند و بنا به نیاز کنترل دمای سیال خنک کن موتور دور خود را تنظیم میکند. این موضوع نه تنها موجب کاهش چشمگیر صدا میشود بلکه مصرف سوخت را نسبت به نمونه های مکانیکی کاهش میدهد.

همچنین اجرای فرآیند استاندارد انجام عمیلات کوپلینگ و کنترل اندازه ها و فواصل استاندارد و همچنین ساخت دقیق و باکیفیت سامانه انتقال قدرت (فلایویل و هوزینگ) در کاهش صدا و لرزش و عمر کارکرد قطعات نقش بسیار حیاطی دارد.

دستگاه موتور ژنراتور GS15 که توان خروجی ماکزیمم آن 15 کاوا میباشد و با کنتورG4 که کوچکترین کنتور گاز شهری  در منازل میباشد میتواند بصورت تمام بار کار کند. زمانی که کارکرد در حالت تمام بار در استفاده از گاز شهری باشد در حدود 5 مترمکعب در ساعت و برای استفاده در حالت گاز LPG حدود 3 کیلوگرم بر ساعت میباشد.

البته به این موضوع باید توجه کرد که میزان مصرف با تغییر بار مصرفی تغییر میکند. به عنوان مثال در حالت نیمه بار مصرف با گاز شهری حدود 2.5 متر مکعب در ساعت و با گاز LPG در حدود 1.5 کیلوگرم بر ساعت میباشد که در اکثر مواقع موتور ژنراتور در حالت نیمه بار یا کم باری کار میکند.

سامانه های انرژی آران