نقشه دو بعدی موتورژنراتور
مشخصات محصول موتور ژنراتور گازسوز دائم کار Gs15
چارت موتور ژنراتور

اکنون با ما تماس بگیرید و از پیشنهاد ویژه ما استفاده کنید!

02146118042

موتور ژنراتور چیست؟

موتور ژنراتور عبارت است از مجموع یک موتور به عنوان قوای محرکه و یک ژنراتور به عنوان مولد برق که به همدیگر وصل و یا به اصطلاح کوپل شده اند و برای ایجاد جریان الکتریکی به کار می رود.

اساس کار یک موتور ژنراتور به چه صورت است؟

انرژی شیمیایی موجود در سوخت به وسیله یک موتور احتراق داخلی به انرژی مکانیکی (حرکت چرخشی) تبدیل می شود. از آنجا که موتور و ژنراتور به همدیگر وصل شده اند، چرخش ‌‌فلایویل توسط موتور باعث به گردش درآوردن روتور ژنراتور می گردد. چرخش روتور در درون استاتور، با استفاده از قانون القای الکترومغناطیسی فارادی (عبور یک ماده رسانا مانند سیم مسی از میدان مغناطیسی) باعث ایجاد جریان الکتریکی می شود. نهایتاً جریان الکتریکی تولیده شده را می توان با اتصال به یک مدار کامل به عنوان خروجی دریافت کرد.

اجزای اصلی ژنراتور:

تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ (AVR) :

AVR وظیفه تثبیت ولتاژ خروجی را به عهده دارد. این ماژول با گرفتن نمونه ولتاژ خروجی و پایش مداوم آن، با کنترل مقدار میدان تحریک در روتور ژنراتور، ولتاژ خروجی دستگاه را به صورت ثابت روی مقدار تنظیم شده نگه می‌دارد.

روتور :

روتور از ورقه های نازک فولادی ساخته شده که در درون آن هسته هایی از جنس آلومینیوم یا مس قرار دارد و در داخل استاتور به چرخش در می آید.

استاتور :

استاتور قسمت ثابت ژنراتور بوده و از چند لایه فلزی ساخته شده که به شکل یک استوانه توخالی بهم وصل شده اند و شیارهایی روی ورقه ها وجود دارند و سیم پیچ هایی نیز درون این شیار ها جاسازی می شوند.

رکتیفایر :

مانند یک شیر یک طرفه عمل کرده و فقط اجازه عبور جریان الکتریکی در یک جهت را می‌دهد و از عبور آن در جهت مخالف پیشگیری می‌کند. در واقع رکتیفایر عمل یکسوسازی را انجام می دهد.

تحریک کننده :

وظیفه تامین جریان مستقیم را در هر ولتاژ مورد نیاز، برای غلبه بر مقاومت سیم پیچ میدان ژنراتور به عهده دارد.

ترمینال خروجی :

ترمینال ها در یک ژنراتور، نقطه ارتباطی بین سیم پیچ اصلی استاتور و خروجی بار هستند که کابل ها یا باس بارهای مسی به منظور انتقال جریان AC به خروجی بار به آن متصل می شوند.

فن :

با عبور دادن هوا از داخل سیم پیچ، وظیفه خنک کاری ژنراتور را بر عهده دارد.

دیسک اتصال به فلایویل موتور :

واسط کوپلینگ موتور و ژنراتور می باشد که به فلایویل متصل می شود.
  • کاربرد موتور ژنراتورها
  • انوع موتور ژنراتورها به لحاظ سوخت مصرفی
  • اجزای اصلی موتور ژنراتورها
  • عوامل مهم در نصب موتور ژنراتورها
  • معیار های موثر در انتخاب موتور ژنراتور
  • مزایای موتور ژنراتور گاز سوز

امروزه انرژی برق جز لاینفک زندگی بشر می باشد. تقریباً تمام دستگاه های موجود در خانه ها ، مشاغل و صنایع با برق کار می کنند و بدون وجود آن، فعالیت های روزانه مختل می شود. بنابرین ضرورت دارد همه دستگاه ها به ویژه مراکز حساس و حیاتی خود را مجهز به مولدهای اضطراری کنند تا در زمان بروز هر حادثه طبیعی یا غیر طبیعی آسیب کمتری ببیند و وقفه ای در ارایه خدمت نداشته باشند.

موتور ژنراتورها به صورت کلی در سه حالت کاربرد دارند:

  • در مکان‌هایی که دسترسی به شبکه برق مقدور نباشد. در این حالت موتور ژنراتورها به عنوان منبع اصلی تأمین برق و به صورت پیوسته (Prime) مورد استفاده قرار می گیرند.به عنوان مثال در یک کارگاه ساخت و ساز ساختمانی و یا صنعتی که به برق شهر دسترسی ندارند، مورد استفاده قرار می گیرند.
  • در مکان هایی که وجود جریان برق بصورت دائم اهمیت بسیاری دارد. در این حالت در صورتی که برق شبکه قطع شود به منظور حفظ ثبات جریان برق به عنوان منبع تغذیه اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرند. (Standby)
  • برای کاربردهایی که موتور ژنراتور برای ساعت کار نامحدود می تواند به صورت دائم در حالی که یک بار ثابت را تغذیه می کند، تحویل دهد. به عنوان مثال می توان به مراکز اطلاعاتی (دیتا سنتر) و یا کاربری های نیروگاهی اشاره کرد. (Continues)
  • برای کاربردهایی از قبیل تأمین برق بار اضافی شبکه (Peak load shaving) و پارالل شدن و ارسال برق به شبکه برق رسانی (parallel synchronization)

ژنراتورها بر اساس نوع سوخت مصرفی به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

بنزینی :

ژنراتورهای بنزینی در ابعاد و اندازه‌های کوچک در بازار موجود هستند. این ژنراتورها به لحاظ حمل و نقل و جا به جایی ایده آل هستند و برای کاربری های کوچک از قبیل منازل مسکونی و مغازه ها از آن ها استفاده می شود. ژنراتورهای بنزینی آلاینده‌های نسبتاً زیادی تولید می‌کنند و معمولاً به اندازه انواع دیگر از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار نیستند و از طرفی به لحاظ ذخیره سوخت به این دلیل که بنزین اشتعال بالا و ماندگاری کمی دارد، نقطه ضعف دارد. 

گازوئیلی :

ژنراتورهای دیزلی طیف وسیعی از کاربردها از مقیاس های کوچک و خانگی تا مقیاس های بزرگ و صنعتی را تحت پوشش قرار می دهند و به دلیل استفاده از سوخت های دیزلی از نظر اقتصادی به صرفه تر هستند ولی باید سوخت مورد نیاز را در محلی ذخیره کرد و از طرفی آلودگی و صدای زیادی تولید می کنند.

گازسوز :

از آنجا که امروزه دسترسی به گاز شهری در تمام نقاط شهری و اکثر روستاها فراهم گردیده، استفاده از این نوع موتور ژنراتورها با حذف مشکلات مربوط به تهیه و ذخیره سوخت، انعطاف بیشتری را در اختیار کاربر قرار می دهد. از طرفی سوخت گاز آلایندگی و دود آزار دهنده ای تولید نمی کند و کاربری محصول را برای مکان هایی که تمیزی حائز اهمیت است، مناسب کرده است. 

دوگانه سوز :

این نوع ژنراتورها زمانی که برای یافتن یک سوخت به مشکل بر می خوریم کاربری دستگاه را آسان تر می نماید و معمولا از گاز پروپان به عنوان سوخت دوم بهره می برند.

پروپان :

پروپان در زمان قطعی برق به سهولت در دسترس می باشد و به آسانی در کپسول قابل ذخیره سازی می باشد و از طرفی آلایندگی نسبتاً کمی تولید می‌کند. این سوخت در دمای سرد هم به راحتی شروع به کار می‌کند.

موتور :

به عنوان قوای محرکه و تامین انرژی مکانیکی برای به گردش درآوردن ژنراتور استفاده می شود.

برای اطلاعات بیشتر از اجزای موتور اینجا کلیک کنید

ژنراتور :

وظیفه تولید جریان الکتریکی و یا به اصطلاح تولید برق را بر عهده دارد.

تنظیم کننده ولتاژ (AVR) :

وظیفه تثبیت ولتاژ خروجی را به عهده دارد.

برد کنترلر :

وظیفه کنترل دور موتور و جرقه ( در موتورهای دیزل کنترل جرقه وجود ندارد.) را بر عهده دارد.

سیستم خنک کاری :

وظیفه دفع حرارت ایجاد شده را بر عهده دارد که شامل فن و رادیاتور می باشد.

سیستم اگزوز و تخلیه محصولات احتراق :

از آنجایی که آلاینده های ناشی از احتراق موتور شیمیایی و سمی است، بایستی آن را به بیرون هدایت کرد که این وظیفه بر عهده سیستم اگزوز می باشد.

سیستم روان کاری :

به منظور افزایش طول عمر قطعات متحرک موتور و جلوگیری از سایش آن ها، از سیستم روان کاری استفاده می شود.

تابلو برق :

یک محفظه فلزی است که تمامی تجهیزات برقی از قبیل کلیدها، فیوزها، کنتاکتورها، ترانس های خوانش جریان و سایر اجزا برقی در آن نصب می شود.

کنترل پنل :

به عنوان کنترل کننده اصلی در موتور ژنراتور و یک واسط کاربری، وظیفه پایش و کنترل تمامی تنظیمات دستگاه و همچنین اعلام وضعیت دستگاه شامل مقدار ساعت کارکرد، زمان سرویس دستگاه، ولتاژ، جریان و توان خروجی، بروز مشکل در عملکرد بخش های مختلف و سایر پارامترها را بر عهده دارد.

شارژر باتری :

این قطعه، وظیفه شارژ باتری و آماده به کار نگه داشتن دستگاه به منظور استارت مطمئن را دارد.

شاسی :

عبارت است از یک چارچوب و استراکچر فلزی که تمامی قطعات بر روی آن سوار می شود.

کانوپی :

اتاقک یا محفظه ای می باشد که معمولا از ورق های فلزی ساخته شده و موتور ژنراتور در داخل آن قرار می گیرد و دارای عایق صوتی می باشد و در کاربری هایی که صدای تولیدی دستگاه مهم است، حائز اهمیت می باشد. از طرفی وجود کانوپی باعث می شود که گرد و خاک کمتری وارد دستگاه شود.

  • جا به جایی صحیح
  • مکان نصب و فونداسیون مناسب
  • آرایش محل استقرار دستگاه به لحاظ سیستک خنک کاری و اگزوز
  • تهویه مناسب محل نصب
  • الزامات برقی
  • نوع سوخت
  • نوع کاربری
  • توان مورد نیاز
  • قیمت
  • هزینه های تعمیر و نگهداری
  • گارانتی و خدمات پس از فروش
  • کم صدا بودن
  • آلایندگی کمتر
  • ایمنی بالا و حذف خطرات مربوط به نگهداری سوخت
  • ارزان و در دسترس بودن سوخت
  • هزینه کمتر نصب و راه اندازی
  • بالا بودن دوام و طول عمر دستگاه
  • افزایش عمر روغن
  • تمیزی دستگاه

مشخصات موتور ژنراتور گازسوز دائم کار 15 kVA ساخت شرکت سامانه های انرژی آران :

موتور ژنراتور گاز سوز

- سامانه سوخت رسانی مجهز به رگلاتور مدل Garretson kn Impco ساخت آمریکا

موتور ژنراتور گاز سوز

- ژنراتور سه فاز 50 هرتز طرح استمفورد 22.5 kVA ، مدل SLG184E ساخت چین

موتور ژنراتور گاز سوز

- مجهز به فن برقی با قابلیت کنترل دور بصورت پیوسته

موتور ژنراتور گاز سوز

- مجهز به میکسر گاز تمام آلومنیومی

موتور ژنراتور گاز سوز

- دارای سیستم سوئیچینگ و مانیتورینگ خودکار (ATS) مدل DC42D ساخت چین

موتور ژنراتور گاز سوز

- مجهز به میکسر گاز تمام آلومنیومی

موتور ژنراتور گاز سوز

- مجهز به میل بادامک بهینه شده برای دور 1500 RPM به منظور افزایش دوام موتور

موتور ژنراتور گاز سوز

- موتورچهار سیلندر پایه گازسوز OHVG محصول ایران خودرو با حجم 1700 cc

- مجهز به منیفولد دود آب خنک جهت کاهش دمای کانوپی

- قابلیت اتصال مستقیم به گاز شهری کم فشار 20 mbar

- سیستم جرقه مجهز به کویل مدادی مستقل برای هر سیلندر (از نوع EF7)

- سیستم کنترل هوشمند دور موتور (Speed Controller) ساخت شرکت آران

- مجهز به کارتر روغن با گنجایش 11 لیتر جهت افزایش دوره تعویض روغن

- قابلیت استارت خودکار هنگام قطع برق شبکه

- مجهز به کانوپی و عایق صوتی

- مجهز به شارژر باتری هوشمند 5 آمپر

- مجهز به سیستم اعلان هشدار در مواقع تعریف شده برای دستگاه

موتور ژنراتور گاز سوز

دیزل ژنراتور گازی

معمولا دستگاه تامین برق با عبارت دیزل ژنراتور شناخته شده و معروفیت دارد. حتی زمانی که نمونه گاز سوز آن مد نظر است بعضی از افراد آن را  ” دیزل ژنراتور گاز سوز” مینامند. دیزل ژنراتور در ایران سابقه ای طولانی دارد و محصولی شناخته شده است. حتی مولد های برق بنزینی هم بسیار شناخته شده تر از نمونه های گازسوز هستند. امروزه در جهان کاربری موتور ژنراتورهای گاز سوز بنا به دلایل زیادی بسیار بیش از قبل شده و در بسیاری از موارد کاربردی تر از موتور ژنراتور های دیزلی یا دیزل ژنراتور ها هستند. از جمله آلودگی بالای زیست محیطی سوخت دیزل نسبت به گاز طبیعی، تمیز تر بودن سوخت گاز ، کمتر بودن آلودگی صوتی و لرزش  محصولات گاز سوز (که در محیطهای مسکونی و تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است) ، قابلیت چند سوخته بودن موتور ژنراتورهای گازسوز ( گاز شهری، پروپان، بیوگاز و یا سوخت مایع)  و همچنین ارزانتر بودن سوخت گاز طبیعی نسبت به دیزل ، از جمله مزایای مهم موتور ژنراتورهای گازسوز محسوب میگردد. در کشور ایران، با توجه به در دسترس بودن گاز طبیعی که تقریبا در تمام نقاط شهری و روستایی میتوان به این سوخت پاک دست یافت، اهمیت بکارگیری موتور ژنراتورهای گاز سوز بیشتر و بیشتر نمایان میشود. از طرفی موتور ژنراتورهای نسل جدید گازسوز که در شرکت سامانه های انرژی آران و با پشتیبانی مشاورین آلمانی و مهندسین توانمند داخلی توسعه یافته است، ویژگیهای برجسته ای را به این محصول افزوده که تقریبا آن را در بازار مصرف داخلی بی رقیب ساخته است. دوام بالا، صدای کم، و سامانه کنترل و مدیریت کم نظیر آن که موجب پایداری فرکانس برق تولیدی میگردد از جمله ویژگیهای برجسته  و شایان ذکر این محصول میباشد.

کاربرد های دیزل ژنراتور گازی

دیزل ژنراتور گازی که عبارت غلط مصطلحی در ایران است همان موتور ژنراتور گازسوز یا عبارت انگلیسی آن (gas engine generator) میباشد. این مدستگاه یک نوع ژنراتور تولید برق است که در آن برای بح حرکت درآوردن آن از یک موتور  در موتورهای احتراق داخلی اشتعال جرقه ای گازسوز استفاده می‌کند. در این سیستم، سوخت اولیه یعنی گاز طبیعی، بیوگاز یا سایر گازهای قابل احتراق به عنوان سوخت استفاده می‌شود.

کاربردهای موتور ژنراتور( همان دیزل ژنراتور گازی) به شرح زیر می‌باشد:

  • تولید برق اضطراری
  • تأمین برق در مناطق دورافتاده
  • کاربردهای صنعتی
  • استفاده در نیروگاه‌های کوچک
  • استفاده در کشت و صنعت کشاورزی
  • تولید برق پراکنده

موتور ژنراتور گازسوز( دیزل ژنراتور گازی) به عنوان یک منبع تامین برق اضطراری ( ویا دایم) شناخته می‌شود. در صورت قطعی برق شبکه عمومی، این ژنراتور می‌تواند به طور خودکار فعال شده و برق مورد نیاز را تأمین کند. این کاربرد در بیمارستان‌ها، ساختمان‌های تجاری و صنعتی، دفاتر و ساختمان‌های مسکونی بسیار مهم است.

در مناطقی که به شبکه برق متصل نیستند یا برق مستقر ندارند، از موتور ژنراتور گازسوز( دیزل ژنراتور گازی) به عنوان منبع تأمین برق استفاده می‌شود. این مناطق ممکن است شامل روستاها، کشورهای در حال توسعه، نیروگاه‌های تولید برق موقت و کمپ‌های نظامی باشند.

موتر ژنراتور گازسوز( دیزل ژنراتور گازی) در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز، معدن، حمل و نقل، ساخت و ساز و صنعت دریایی استفاده می‌شود. این ژنراتورها به عنوان منبع انرژی برای تأمین برق و نیروی مورد نیاز در عملیات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

موتور ژنراتور گازسوز( دیزل ژنراتور گازی) در نیروگاه‌های کوچک و تولید برق محلی استفاده می‌شود. این نیروگاه‌ها معمولاً به صورت موقت و یا دایم و در مناطقی که به صورت موقت یا دایم نیاز به برق دارند مستقر می‌شوند، مانند سایت‌های ساخت و ساز، کمپ‌های نظامی یا رویدادهای خارج از شهر. در کارکرد بصورت دایم معمولا این ژنراتورها به شبکه برق متصل شده و برق خود را به شبکه برق میفروشند.

دیزل ژنراتور گازی در کشاورزی به عنوان منبع تأمین برق برای کشاورزان استفاده می‌شود. این ژنراتورها می‌توانند برق مورد نیاز برای اجرای تجهیزات کشاورزی مانند پمپ آب، دستگاه‌های الکتریکی، دستگاه‌های پردازش محصولات و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی را تأمین کنند.

در تمامی کشورها، بغیر از نیروگاه های متمرکز، نیروگاههای تولید پراکنده وجود دارد که با عبارت Distribiutd Generation و یا DG شناخته میشوند. معمولا این نیروگاهها با موتور ژنراتور گازسوز حداکثر تا توان 20 تا 35 مگاوات برق تولید میکنند و در مکانهای مختلف (بیشتر صنعتی) واقع شده اند. طبیعیست که این موتور ژنراتورهای گازسوز دائم کار هستند و از کل نیروگاه شامل چند موتور ژنراتور میباشد که کنارهم قرارگرفته و توان لازم را تولید میکنند. این نیروگاهها در سطح کشور پراکنده بوده و برق تولیدی را به شبکه برق سراسری انتقال میدهند. این نیروگاهها به دلایل گوناگون از جمله پدافند غیر عامل دارای اهمیت هستند و در زمانهای اضطراری مانند جنگ و یا بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله نقش مهمی را ایفا میکنند.

مشخصات فنی دیزل ژنراتور گازی

مشخصات فنی موتور ژنراتور یا  دیزل ژنراتور گازی می‌تواند بسته به نوع و ظرفیت مورد نظر متفاوت باشد. در ادامه، به برخی از مشخصات فنی مهم که معمولاً در مورد دیزل ژنراتور گازی ارائه می‌شود، اشاره می‌کنیم:

قدرت خروجی (Output Power):

قدرت خروجی دیزل ژنراتور گازی به واحد kVA ، کیلووات (kW) یا در نمونه های بزرگتر با مگاوات (MW) اندازه‌گیری می‌شود. این مقدار نشان دهنده حداکثر توان الکتریکی و یا مکانیکی است که دیزل ژنراتور می‌تواند تولید کند.

ولتاژ خروجی (Output Voltage):

ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور گازی به واحد ولت (V) اندازه‌گیری می‌شود. معمولاً ولتاژ خروجی این ژنراتورها برابر با 400 ولت در سیستم سه فاز و 230 ولت در سیستم تک فاز است. البته در برخی موارد ولتاژ خروجی متغیر و قابل تنظیم است.

فرکانس خروجی (Output Frequency):

فرکانس خروجی دیزل ژنراتور گازی به واحد هرتز (Hz) اندازه‌گیری می‌شود. معمولاً فرکانس خروجی برابر با 50 یا 60 هرتز است، که بسته به استانداردهای محلی و کشور متغیر است.فرکانس خروجی دیزل ژنراتور گازی به واحد هرتز (Hz) اندازه‌گیری می‌شود. معمولاً فرکانس خروجی برابر با 50 یا 60 هرتز است، که بسته به استانداردهای محلی و کشور متغیر است.

سیستم شارژ باتری (Battery Charging System):

دیزل ژنراتور گازی معمولاً دارای سیستم شارژ باتری برای  راه‌اندازی خودکار است. این سیستم به باتری‌های ژنراتور انرژی می‌رساند و در صورت قطع برق شبکه برق محلی، باتری‌ها را شارژ کرده و در مواقع عادی، باتری را شارژ نگه میدارد.

سیستم کنترل (Control System):

دیزل ژنراتور گازی دارای سیستم کنترلی است که وظیفه کنترل و مانیتورینگ عملکرد ژنراتور را بر عهده دارد. این سیستم عملکرد موتور، ولتاژ، فرکانس و سایر پارامترها را نظارت می‌کند و در صورت بروز خطا یا وقفه، اقدامات مناسب را انجام می‌دهد.

سیستم خنک‌کننده (Cooling System):

دیزل ژنراتور گازی دارای سیستم خنک‌کننده است که وظیفه خنک‌کردن قطعات موتور را بر عهده دارد. این سیستم معمولاً شامل رادیاتور،پمپ آب و سیستم مداری است که آب را به طور مداوم در اطراف موتور چرخانده و حرارت را از موتور به بیرون منتقل می‌کند.

سیستم سوخت (Fuel System):

سیستم سوخت دیزل ژنراتور گازی ، سوخت گاز را به موتور رسانده تا تولید توان انجام شود. برخلاف موتورهای دیزلی، در این دستگاهها نیاز به ذخیره سازی سوخت وجود نداشته و گاز ازطریق لوله انتقال گاز به سامانه سوخت رسانی رسیده و احتراق انجام میشود.

سیستم گاز خروجی دود (Exhaust System):

سیستم دود خروجی دیزل ژنراتور گازی شامل منیفلد دود، لوله‌های خروجی دود و مسیر خروجی است که گازهای خروجی از موتور را به بیرون هدایت می‌کند. این سیستم باید برای کاهش آلودگی و تخلیه ایمن گازهای خروجی، به طور مداوم کنترل و نظارت شود.

ژنراتور گازی با قدرت 15 تا 40 کاوا دارای مزایای متعددی است. در زیر، برخی از این مزایا را برای شما آورده‌ام:

  • قدرت مناسب
  • سوخت موجود و اقتصادی
  • عملکرد پایدار
  • کمترین نویز
  • سهولت استفاده و کنترل
  • قابلیت اتصال به شبکه

ژنراتور گازی با قدرت ۲۰ کیلووات، توانایی تأمین برق کافی را برای کاربردهای متنوعی از جمله کسب و کارها، ساختمان‌های تجاری و خانه‌ها دارد.

ژنراتورهای گازی از سوخت‌های گازی مانند گاز طبیعی، گاز شهری یا گاز مایع (پروپان و بوتان) به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کنند. این سوخت‌ها عموماً قیمت مناسب‌تری نسبت به سوخت‌های دیگر مانند بنزین یا دیزل دارند، که می‌تواند هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهد.

ژنراتورهای گازی به طور کلی عملکرد پایدارتری نسبت به سایر نوع ژنراتورها دارند. آنها برای مدت طولانی و بدون مشکلات عمل می‌کنند و نیاز به نگهداری و خدمات کمتری دارند.

ژنراتورهای گازی بی‌صدا و با سیستم‌های خنک‌کننده صوتی و عایق صوتی مجهز شده‌اند، که صدای تولیدی را به حداقل ممکن می‌رسانند. این ویژگی آنها را به گزینه‌ای مناسب برای استفاده در محیط‌هایی که حساسیت به صدا بالاست، مانند خانه‌ها و مناطق مسکونی و مناطق شهری تبدیل می‌کند.

ژنراتورهای گازی به طور کلی دارای سیستم‌های کنترل پیشرفته‌ای هستند که به شما امکان می‌دهد تا عملکرد آن را به راحتی کنترل کنید. برخی از این سیستم‌ها شامل قابلیت راه‌اندازی اتوماتیک، مانیتورینگ عملکرد و امکان اتصال به سیستم‌های هوشمند و مدیریت از راه دور است.

برخی از ژنراتورهای گازی با توانهای مختلف ، قابلیت اتصال به شبکه برق عمومی را نیز دارند. در واقع با استفاده از یک کنتور هوشمند میتوان برق تولیدی این دستگاه را به شبکه سراسری برق انتقال داد و یا فروخت. در بسیاری از کشورها موتور ژنراتورها بطور پراکنده در سطح کشور، برق تولیدی را وارد شبکه سراسری کرده و آن را بصورت تضمین شده به شرکت های شبکه برق میفروشند. این موتور ژنراتورها بصورت دائم و یا طولانی مدت کار میکنند که تنها نمونه های گازسوزموتور ژنراتور این قابلیت را دارا هستند.

ژنراتور گازسوز

در ایران، معمولا دستگاه تامین برق چه برای حالت اضطراری قطعی برق و چه برای مکانهایی که به شبکه برق دسترسی ندارند، با عبارت ” دیزل ژنراتور” شناخته میشوند. حتی در بیشتر مواقع در بازار موتور ژنراتور بعضی از فروشندگان و مصرف کنندگان، موتور ژنراتور گاز سوز را ” دیزل ژنزاتور” مینامند، هرچند که دیگر از موتور دیزل و گازوئیل در این محصولات خبری نیست. دلیل این امر میتواند قدمت دستگاههای دیزل ژنراتور در بازار ایران و حتی جهان باشد. بر اساس برخی اسناد تاریخی، اولین مولدهای برق از دوره قاجار به ایران وارد شده است و بازار آن همچنان ادامه دارد. بنابراین طبیعیست که در این بازار نسبتا قدیمی، دیزل ژنراتور بسیار شناخته شده تر باشد.

حتی مولدهای برق بنزینی بسیار شناخته شده تر از مولد گازسوز هستند. یکی از دلایل مهم این موضوع  نسبت بسیار کم این دستگاهها در مقابل تعداد و تنوع زیاد دستگاههای دیزلی و بنزینی است که امری طبیعیست.  توسعه و تولید این دستگاهها در بازارهای جهانی مستقیما به سوخت در دسترس برای راهبری آنها برمیگردد. در اکثر کشورها و مناطق مختلف جهان، سوخت دیزل و یا بنزین بسیار در دسترس تر از سوخت گاز بوده و بنابراین توسعه دهندگان و تولید کنندگان باید محصولی را روانه بازارکنند که سوخت آن در دسترس مصرف کننده باشد. به همین دلیل در دهه های اخیر توسعه و تولید و ارائه محصول موتور ژنراتور گازسوز بازارهای محدودتری را داشته و نسبت تعداد این محصولات بطور کلی سهم کمتری را در بازار جهانی به خود اختصاص داده اند.

اما با مناسبات و نیازمندیهای امروزی درجهان، روز به روز نقش سوخت گازطبیعی بعنوان کم آلاینده ترین نوع سوخت طبیعی بیشتر شده و این سوخت نقش مهمی را در تامین انرژی (در کنار انرژیهای تجدید پذیر) تا سال 2050 بازی خواهد کرد (رجوع به مقاله ” نقش گاز در تولید برق” منتشر شده در سایت آران-لینک ). این نیازمندیها موجب شده که در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان مرجع موتور ژنراتور در جهان و شرکتهای پیشرو در این زمینه توسعه و تولید موتور ژنراتورهای گازسوز را در دستور کارخود قراردهند. امروزه در بیشتر کشورهای توسعه یافته گاز طبیعی بعنوان یکی از حاملهای انرژی در بسیاری از بخشها بکارگرفته میشود و تا حدود زیادی در دسترس قرارگرفته است. تولید کنندگان بزرگی مانند MWM ، Caterpillar ، Jenbacher ، Cummins، Perkins ، GE Power، Siemens Energy ، Mitsubishi، Yanmar ، Toyota و بسیاری دیگر از شرکتهای مشهور در زمینه موتور و موتور ژنراتور محصولات گاز سوز با سایزهای مختلفی به بازار ارائه میکنند و این محصولات به ویژه در صنعت نیروگاهی و تولید برق ( نیاز دائم کاری) بکارگرفته میشوند. همچنین موتور ژنراتورهای گازسوز در ارائه محصولات CHP (Combined Heat & Power) نقش به سزایی را بازی کرده و میکنند. این محصولات دارای راندمان بالا و در صنایع گوناگون و مصارف خانگی با تولید برق و گرما بصورت همزمان موجب صرفه جویی جدی در مصرف انرژی میشوند.

در ایران، بدلیل دردسترس بودن این حامل انرژی و دیگر مزایا که در مقالات دیگر ذکر شده مانند مقاله (مقایسه موتور دیزلی و گاز سوز) موتور ژنراتور گازسوز یکی از راهکارهایی است که هم با زیر ساخت انرژی در کشور مطابقت دارد و هم با معیارهای جهانی کاهش آلودگی. به ویژه بدلیل آلودگی صوتی کمتر ژنراتور گاز سوز نسبت به دیزل ژنراتور، کاربری این محصول را در مناطق و اماکن شهری که موضوع صدا مزاحم به یکی از مشکلات و معضلات شهری بدل شده، با مقبولیت بیشتری روبرو نموده است.

موتور ژنراتور گازسوز چکار میکند؟

در واقع موتور ژنراتور گازسوز مجموعه ایست که انرژی شیمیایی گاز را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. ابتدا انرژی گاز توسط موتور گازسوز به انرژی مکانیکی چرخشی سرشفت موتور تبدیل شده و پس از آن ژنراتور برق این انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی (تک فاز یا سه فاز) تبدیل میکند. موتور ژنراتورهای گاز سوز دارای راندمانی بین 30 تا 42 درصد بوده که هرچه سایز دستگاه بزرگتر شود معمولا راندمان بالاتر است.

موتور ژنراتور ها معمولا از سایز 10 کاوا ( مصارف مثلا سه آپارتمان خانگی )تا 8 مگاوات (مصارف نیروگاهی) تولید میشوند. معمولا نیازمندیهای زیر این سایز از موتور برق استفاده میشود ( از یک تا 10 کاوا). موتور برق هم یک موتور بنزینی یا گازسوز در ترکیب با یک ژنراتور کوچک میباشد که بیشتر بصورت پرتابل استفاده میشوند و عمر کارکرد زیادی نداشته و معمولا برای ساعت کارکرد کم  در روز بکار گرفته میشوند. سایزهای بیشتر از 6 تا 8 مگاوات در مصارف نیروگاهی از توربین گاز استفاده میگردد. البته باید در نظرداشت که این اعداد در خصوص یک یونیت مستقل صحت دارد وگرنه نیروگاه های با موتور گازسوز تا 25 یا 30 مگاوات بصورت ماژولار هم بکارگرفته میشود(مثلا 10 یا 15 دستگاه 2 مگاواتی)و در این خصوص محدودیتی وجود ندارد.

سوخت این دستگاهها بصورت NG یا گاز طبیعی، گاز مایع یا LPG ، CNG یا گاز فشرده ، بیوگاز و دیگر انواع گاز بوده که البته بسته به سایز و ویژگیهای طراحی و ساخت دستگاه، نوع سوخت توسط سازنده مشخص میشود.

در سایزهای حدودا زیر 50 کاوا میتوان  از سوخت گاز طبیعی یا گاز شهری با فشار 18 تا 20 میلی بار استفاده نمود و برای سوخت مایع یا LPG بدلیل فشار 2 تا 4 بار مخزن، با بکارگیری یک یا دو رگولاتور معمولی، معمولا فشار گاز به حدود 20 میلی بار رسیده و قابلیت بکارگیری در این دستگاهها را خواهد داشت. همچنین گازهای بیو و گازهای زباله (Landfill gas) و گازهای ترش ، قابلیت بکارگیری در دستگاههای گازسوز را به شرط رعایت محدوده های استاندارد (مثلا سولفور) نیز دارا هستند.

تنوع بکارگیری سوختهای متعدد و تجدید پذیر ( مانند بیوگاز و گاز زباله) یکی از مزایای بزرگ موتورهای گازسوز بوده و راه کار مناسبی درپاسخ به نیازمندیهای امروز و آینده بشر حداقل تا 30 سال آینده است. میتوان گفت که با استانداردهای کنترل آلایندگی در جهان، روز به روز بکارگیری دیزل ژنراتور در پروژه های بخصوص شهری دچار محدودیت شده و تولید کنندگان مجبور به بکارگیری سامانه های گرانتری جهت کنترل آلایندگی در گاز خروجی آن میشوند و به نوعی کاربری برای این محصولات محدود تر میگردد. متاسفانه در ایران، هنوز این رگولاتوری ها و محدودیتها بطور جدی اعمال نمیشود و محصولات با پایینترین کیفیت و استانداردها وارد بازار میشوند. طبیعیست که قیمت محصولات قدیمی بدون تجهیزات کنترل آلایندگی به مراتب از محصولات جدید با تجهیزات پیشرفته ارزانتر است، وگرنه به لحاظ قیمتی نیز موتور ژنراتورهای گازسوز قیمتشان نسبت به نوع دیزلی اقتصادی تر میباشد.

محصولات